Już po raz trzynasty uczniowie TH oraz TŻiUG obchodzili swoje coroczne święto – DZIEŃ HOTELARZA I GASTRONOMA. Tym razem opuściliśmy kraje europejskie i odwiedziliśmy Meksyk. W tym roku zmagania konkursowe rozpoczęły się kilka dni wcześniej. We wtorek 07. marca 16 zespołów rozwiązywało zadania matematyczne o tematyce podróżniczej. Czołowe miejsca w tym konkursie zajęli uczniowie z klasy III b (J.Kołata i F. Kunek) oraz II a (P. Bednarska i M. Domek).10 marca uczniowie w pracowni gastronomicznej od rana przygotowywali całą gamę tradycyjnych potraw kuchni meksykańskiej. Między innymi: nachosy z sosami, pierożki smażone z mięsem, zupę z fasoli, chili con carne, burrito z mięsem, różne rodzaje tortilli, enchiladas z kurczaka, guacamole, salsę. I miejsce w konkursie kulinarnym zajęła reprezentacja klasy II a (P. Bednarska, M. Domek, N. Piekut). Niewątpliwą atrakcją tego dnia było kosztowanie prażonych świerszczy – dla niektórych to zbyt egzotyczna potrawa! W Meksyku jedzeniu towarzyszy muzyka. Tak było też w naszej szkole. Turystyczno-kulinarną podróż zakończyliśmy fiestą. camole, salsę.
[ Galeria ]

Kalendarz

pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
ndz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
August 2018
 

Perspektywy 2016

BIP

DBI

Patronat

Współpraca

Twarzoksiążka