We wrześniu uczniowie klas gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych połączonych z integracją.

Chata Chlebowa Pani Beaty Tomaszewskiej w Dąbrowie Chełmińskiej zaoferowała, oprócz wypieku pieczywa na zakwasie, wiele atrakcji związanych z kultywowaniem tradycji w regionie Pomorza i Kujaw.

Młodzież brała udział w ścieżce dydaktycznej poświęconej tradycyjnemu wykorzystaniu zbóż chlebowych, tworzeniu zakwasu chlebowego, tradycyjnych powideł, gofrów i kiszonych buraków. Poznała również możliwości wykorzystania ziół uprawianych ekologicznie.

Mamy nadzieję, że aktywnie spędzony czas w zagrodzie z piecem chlebowym, przyczynił się do szerszego spojrzenia na kultywowanie pamięci o tradycyjnym jedzeniu, rzemiośle i zwyczajach .

Organizatorzy:
Natalia Mazur, Dorota Głyżewska – Fijas


[ Galeria ]

 

Kalendarz

pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
ndz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
January 2022
 

Nr konta RR

44 8162 0003 0000 0361 2000 0010

Perspektywy 2021

BIP

DBI

Patronat

Współpraca

Twarzoksiążka