Tegoroczne spotkanie integracyjne uczniów klasy pierwszej TŻiUG odbyło się na „Szlaku Tradycji i Smaku” w gospodarstwie Pani Beaty Tomaszewskiej w Dąbrowie Chełmińskiej. To klimatyczne miejsce, gdzie wiekowa tradycja wypiekania chleba na zakwasie w piecu kamiennym opalanym drewnem nadal żyje i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie samodzielnie zagnietli ciasto, upiekli bułki z makiem, podpłomyki oraz wafle na obracanej patelni. Poznali również stare narzędzia i użytkowanie zbóż w tradycji słowiańskiej. Na zakończenie zajęć gospodyni zaprosiła wszystkich uczestników, do wiejskiej izby, na poczęstunek z przyśpiewkami ludowymi. Chleb smakował wyśmienicie… „Cztery pory roku w izbie przy piecu chlebowym” to ścieżka edukacyjno – zajęciowa, którą warto polecić każdemu. Uczniowie kl. Ib z opiekunami

[ Galeria ]

Kalendarz

pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
ndz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
September 2018
 

Perspektywy 2016

BIP

DBI

Patronat

Współpraca

Twarzoksiążka