Tegoroczne spotkanie integracyjne uczniów klasy pierwszej TŻiUG odbyło się na „Szlaku Tradycji i Smaku” w gospodarstwie Pani Beaty Tomaszewskiej w Dąbrowie Chełmińskiej. To klimatyczne miejsce, gdzie wiekowa tradycja wypiekania chleba na zakwasie w piecu kamiennym opalanym drewnem nadal żyje i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Podczas warsztatów kulinarnych uczniowie samodzielnie zagnietli ciasto, upiekli bułki z makiem, podpłomyki oraz wafle na obracanej patelni. Poznali również stare narzędzia i użytkowanie zbóż w tradycji słowiańskiej. Na zakończenie zajęć gospodyni zaprosiła wszystkich uczestników, do wiejskiej izby, na poczęstunek z przyśpiewkami ludowymi. Chleb smakował wyśmienicie… „Cztery pory roku w izbie przy piecu chlebowym” to ścieżka edukacyjno – zajęciowa, którą warto polecić każdemu. Uczniowie kl. Ib z opiekunami
[ Galeria ]