Dnia 15 czerwca gościł w naszej szkole dr inż.Adam Kostecki, Dyrektor Działu Badań i Wdrożeń w Firmie AMcO Sp. z o.o. . Przedstawił on cykl wykładów na temat dodatków do żywności, zagadnień dotyczących gastronomii w przemyśle oraz roli kultur bakterii w żywności. Omówił on również możliwe ścieżki kariery uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała okazję do degustacji potraw przygotowanych metodą Sous-vide (po francusku w próżni). Jest to sposób gotowania potraw, w którym żywność zamknięta szczelnie w plastikowej torebce próżniowej umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Wykładowca opowiedział również o działalności Firmy AMcO, która jest polskim producentem mieszanek przyprawowych, marynat i preparatów funkcjonalnych dla przemysłu spożywczego. Odbiorcami technologii AMcO są zakłady przetwórstwa mięsnego, rybnego oraz wiele firm z szeroko pojętej branży przetwórstwa spożywczego. Spotkanie miało na celu poszerzenie wiedzy uczniów w zakresie technologii żywienia oraz zapoznanie się z możliwościami zatrudnienia na stale zmieniającym się rynku pracy w tej branży.

[ Galeria ]

Kalendarz

pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
ndz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
24
25
26
27
28
29
30
 
December 2018
 

Perspektywy 2016

BIP

DBI

Patronat

Współpraca

Twarzoksiążka