„Cztery pory roku na Krajnie” to projekt współpracy obejmujący kulinarne zajęcia edukacyjne dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym. Uczestnikami tego projektu są LGD z terenu Krajny i Pałuk:
- LGD – Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Krajna Złotowska,
- Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”
- Stowarzyszenie Nasza Krajna /Sępólno, Więcbork/
- Lokalna Grupa Działania Krajna nad Notecią.
Warsztaty kulinarne, w których uczestniczyło 20 uczniów z CKZiU realizowane są w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, dzialanie 19 Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER.
19 kwietnia 2018r. odbyło się pierwsze z cyklu czterech spotkań – jednodniowy warsztat kulinarny wprowadzający „Krajna od Kuchni”
Zakres tematyczny zajęć obejmował:
- lekcję muzealną pt. „Poznaj swój region”, którą prowadził pracownik Muzeum Ziemi Krajeńskiej w Nakle
- warsztaty gastronomiczne obejmujące obróbkę dziczyzny i sporządzenie tradycyjnych potraw z tego mięsa oraz technologie przygotowywania dań nadzorował szef kuchni Pan Piotr Skibicki.
- informacje na temat łowiectwa w Polsce oraz możliwości pozyskiwana mięsa zwierząt dzikich zostały przekazane przez przedstawiciela Polskiego Związku Łowieckiego.
Kolejne spotkanie pod hasłem „Krajeńskie Smaki – wiosna” odbędzie się 10 maja w szkolnej pracowni gastronomicznej. Do udziału zostało zaproszonych 5 uczniów z klasy Ib.
Projekt jest realizowany przy współpracy naszej szkoły z LGD Stowarzyszenie „Nasza Krajna”

[ Galeria ]

Kalendarz

pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
ndz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
May 2018
 

Perspektywy 2016

BIP

DBI

Patronat

Współpraca

Twarzoksiążka