W piątek, 26.10.18. w Folwarku Hawaje (Stara Wiśniewka) odbyły się kolejne spotkanie w ramach jednodniowych warsztatów kulinarnych „Krajeńskie smaki – jesień”. W wydarzeniu realizowanym jako element projektu współpracy "Cztery Pory Roku na Krajnie" naszą szkołę reprezentowali: Oliwia Błocińska, Aleksandra Kośmider, Małgorzata Ściesińska, Wojciech Nowak, Jakub Oleksiński.
Wydarzenie podzielone zostało na trzy bloki tematyczne. Na początku uczniowie podzieleni na cztery zespoły włożyli fartuchy i z zapałem do pracy udali się do kuchni , gdzie przygotowywali potrawy z grzybów i owoców lasu . Następnie odbył się wykład Dyrektor Muzeum Ziemi Złotowskiej, Kamili Krzanik - Dworanowskiej, która przybliżyła młodzieży wybrane zagadnienia dziedzictwa kulturowego Krajny Złotowskiej. Po godzinnej lekcji muzealnej nadszedł czas na degustację. Na stołach pojawiły się pachnące lasem dania.
Wspólny obiad, który zakończył wydarzenie był okazją do skosztowania tradycyjnych potraw kuchni krajeńskiej i podsumowania wydarzenia.

[ Galeria ]


Kalendarz

pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
ndz.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
24
25
26
27
28
29
30
 
December 2018
 

Perspektywy 2016

BIP

DBI

Patronat

Współpraca

Twarzoksiążka